Dexi Ville – The Wordcraft Adventure

Som barn lär man sig att läsa och skriva, och den resan ser olika ut för alla. Dexi med sina vänner välkomnar alla som behöver uppmuntran på den resan. Det är varje barns rätt att få tillgång till kunskap genom det skrivna ordet, och ja, vi lägger den i tassarna på en igelkott. Låt oss spela och jämna ut spelplanen.

Välkommen till Dexi Ville — ett äventyr för att väcka läslust!

Dexi Ville är ett innovativt spel utformat för att öka barns och ungas nyfikenhet kring ord, bokstäver och läsning. Spelet tar särskilt sikte på att inspirera barn som har dyslexi men är designat för alla barn. Syftet med spelet är att hjälpa barn att närma sig det skrivna språket och läsning på ett lustfyllt sätt samt att stärka sitt läsförtroende. Genom att använda den populära och omtyckta plattformen Minecraft Education omvandlar spelet den traditionella läsupplevelsen till en interaktiv och engagerande aktivitet som kan spelas av barn världen över.

Spelet utspelar sig i en svenskinspirerad by som spelaren utforskar och upptäcker. När du kommer till byn möter du den vänliga igelkotten Dexi som älskar att läsa och som därför samlar på berättelser. I byn finns en magisk bok som kallas för Den oändliga boken. Den växer och blir rikare med varje ny sida som läggs till av den som spelar spelet och tar sig an de läs- och skrivutmaningar som finns i byn.

Se trailern och bli inspirerad.


Kom igång

Instruktioner för nedladdning för Windows/Chromebook eller Android/Mac/Iphone eller iPad finns här.

Är du ny på Minecraft Education? Ingen fara, det finns gott om stöd att ta hjälp av. Här finner du några bra resurser:
Minecraft Educations eget utbildningsmaterial. De mesta finns för såväl pedagoger, vårdnadshavare som elever.
Minecraft Teacher Academy
Facebookgruppen Minecraft Teacher’s lounge (eng)
Facebookgruppen Minecraft Education Sverige (sv)

Dexi Ville är en del av Minecraft Education och kräver en licens från Microsoft för att spelas. De flesta kommuner har Microsoft. Om du redan är eller blir medlem i en organisation som nyttjar Microsoft 365-produkter så skapas ett personligt konto för dig i din organisations Entra ID-bibliotek. Till det kontot kan sedan en Minecraft Education-licens kopplas, som kan köpas in om det inte redan finns i licensen.

Har du inte Microsoft alls (vissa friskolor med mera) kan du signa upp dig för en så kallad M365 A1-licens som är kostnadsfri för både lärare och elever, läs mer om den hos Office 365 Education. Vill du kan du sedan köpa Minecraft Education som en egen licens för ca 50 kr per år.  

Minecraft Education finns även för hemmabruk. Om du inte har det, så kan du köpa det i appen Microsoft store på din dator. Som privatperson väljer du då programmet Minecraft: Java & Bedrock Edition som kostar 279 kr.

Microsoft Office 365 kostnadsfritt för skolor och studenter | Microsoft Education

Tillgång till Office 365 Education är kostnadsfritt för skolor och studenter med en giltig e-postadress till skolan. Utnyttja dessa kraftfulla verktyg för att möjliggöra modern inlärning och upptäckt.
Berättelsen om Dexi Ville

Den lilla byn Dexi Ville är en plats så vacker och stillsam att det känns som att tiden står stilla. Här, bland de röda husen och de skuggande björkarna, bor Dexi, en igelkott vars vänlighet kan värma de kallaste dagar. När du kommer till byn skiner solen. Dexi välkomnar dig glatt. ”Hej, välkommen till oss!” säger hen.

Hen är på gott humör och berättar att byn är magisk. Här gömmer sig nämligen den oändliga boken, en sagobok full av ordäventyr och bokstavsgåtor som bara väntar på att bli upptäckta. Dexi berättar för dig om byns hemlighet: För att hitta nya sidor till boken behöver man lösa de gåtor som gömmer sig runtom i byn.

Dexi berättar också om sina vänner i byn. Björn, Luna, Hopper och Barak är redo att hjälpa dig i jakten på sidor till den oändliga boken, men de behöver din hjälp. ”Teatern, gruvan, dammen och ladan har förvandlats till platser för spännande läsäventyr, men de har inte tränat så mycket på bokstäver och ord än. ”Kan du hjälpa oss?” säger Dexi

Är du redo att hjälpa Dexi och hans vänner att skriva den oändliga boken?

Bakgrund

Initiativet till framtagandet av Dexi Ville kommer från Prinsparets Stiftelse. Dexi Ville har vuxit fram ur spelet Det stora äventyret. Under 2024 omarbetades Det stora äventyret för att bli tillgängligt i Minecraft Education. Det ursprungliga spelet finns fortfarande att tillgå på detstoraaventyret.prinsparetsstiftelse.se.

Dexi Ville är ett spel utvecklat av Prinsparets Stiftelse i samarbete med Minecraft Education och spelutvecklaren Shapescape, stöttat av Microsoft och Nordea. RISE Research Institutes of Sweden har varit stiftelsens pedagogiska partner i framtagandet av det kompletterande lärarhandledningsmaterialet. Granskning av dess innehåll har gjorts av specialpedagoger, logopeder, grundskolepedagoger och elever för att säkerställa att spelet lever upp till dess syfte och möter målgruppens behov i största möjliga utsträckning.

Med Dexi Ville vill Prinsparets Stiftelse inspirera barn att läsa genom att göra det till en del av spelupplevelsen i Minecraftmiljö. Spelet är menat att stärka läsförtroende och läsglädje
på barnens eget sätt och har som målsättning att främja:

  • Ökad läsvana: Genom att integrera läsning i varje utmaning främjas engagemang och nyfikenhet.
  • Utökat ordförråd och läsflyt: Genom äventyr och spel lär sig barnen nya ord och förbättrar sin läshastighet.
  • Ökad nyfikenhet och självkänsla: När barnen klarar läsutmaningarna växer deras nyfikenhet och självförtroende.

Om ett barn som spelat Dexi Ville uttrycker att hen känner sig uppmuntrad och stärkt i sin förmåga att läsa så har spelet uppnått önskad effekt. Dexi Ville syftar till att hjälpa barn att närma sig det skrivna språket och läsning på ett lustfyllt sätt, samt bli stärkt i sin känsla av att kunna. Spelet riktar sig primärt till barn i 8–10 års ålder, men kan användas både innan och efter det åldersspannet utifrån behov.

För pedagoger

Vill du som pedagog arbeta i Dexi Ville med dina elever? All info för hur du kan göra detta på bästa sätt hittar du i vår lärarhandledning. Kom ihåg att Dexi Ville inte är tänkt att vara ett läromedel, utan ett komplement till din undervisning.

Fler projekt

Värdet av att få vara sig själv
Värdet av att få vara sig själv
Det stora äventyret
Det stora äventyret
Älskade dyslexi
Älskade dyslexi
Värdet av dyslexi
Värdet av dyslexi
Älskade dyslexi – en samtalsserie
Älskade dyslexi – en samtalsserie
Superentreprenörer
Superentreprenörer
I en värld utan dyslexi
I en värld utan dyslexi
Dyslexialand
Dyslexialand

Håll dig uppdaterad!

Följ oss på Instagram

@prinsparetsstiftelse