Lyssna, se och läs

Dyssepodden


DyssePodden är Sveriges största intervjupodd om dyslexi. Träffa personer som själva har dyslexi, forskare, pedagoger och andra inspirerande personer. Värdefulla tips, erfarenheter och verktyg blandat med underhållande historier och personliga berättelser. För alla familjemedlemmar, kompisar och lärare som kommer i kontakt med dyslexi i sin vardag.  Men främst för alla barn och ungdomar med dyslexi.
En podcast om livet med dyslexi – DyssePodden

Made by dyslexia intervjuer


På den brittiska organisationen Made by Dyslexias Youtube-sida hittar du intervjuer folkkända personer som delar med sig av sin erfarenhet av dyslexi. https://youtu.be/OLb6ehPPc4E?si=gpH2M-9zDpBKY-L2

Jakten på dyslexiEn serie som berättar om de styrkor och fördelar som dyslexi för med sig men även om de hinder som man kan stöta på i sin vardag. Serien ger en ökad förståelse och underlättar för många som oroar sig kring dyslexi. Se serien här på UR play: Jakten på dyslexin | Fördelar, styrkor och hinder | UR Play

I en värld utan dyslexi


En fördel med att vara dyslektiker är bland annat att man har en tendens att tänka utanför boxen, något som kan vara till fördel om man exempelvis är uppfinnare eller innovatör. Prinsparet Stiftelse har tagit fram en serie med sketcher som visar på dyslektikers betydelsefulla åstadkommande. Vi lyfter bland annat Steve Jobs, grundare till Apple och Thomas Edison som uppfann glödlampan. I serien får du följa ett kompisgäng som hittar på olika roliga saker men som stöter på problem. Problemen grundar sig i att dyslektikers åstadkommande inte längre existerar, därav “I en värld utan dyslexi”. 
https://youtu.be/mQEQpV3seDE?si=NX1pN9zj7ggRzdWc

Orka plugga – lässtrategier


En serie som riktar sig till årskurs 7-9. Lärare och elever ger tips på hur du kan plugga bättre. Du får del av strategier för att förstå det du läser, för att komma ihåg glosor och minnas det du behöver inför prov. Du får också veta varför det är viktigt att sova, äta ordentligt och inte stressa. Se serien här på UR play Orka plugga: När du läser | UR Play

Pluggkoden


En serie som tillhandahåller enklare, snabbare och mer effektiva sätt att plugga. I varje program träffar du en elev som tillämpar nya strategier, tekniker och tankesätt för att uppnå bättre resultat i skolan. Det är strategier som ska ge eleverna självförtroende och motivation till en roligare och mer givande skolgång, där kunskaper lättare fastnar och stannar kvar.
Se serien här på UR play: Pluggkoden | UR Play

Dyslexi + styrkor = Sant

Boken ”Dyslexi + Styrkor = Sant” är skriven av Susanna Cederquist (En Bild av Dyslexi) och är en kunskapsöversikt över den breda bilden av dyslexi. Du kan smidigt välja att öronläsa/lyssna på innehållet, likt i Susannas alla böcker, via tekniken Blipsay Lyssningskoder. Även se filmer etc som finns inkluderade i boken.  

Om Dyslexi

Om dyslexi är en informativ resurs som ger svar på många vanliga frågor om läs-, skriv- och språksvårigheter. Här förklaras vad dyslexi är och hur det diagnostiseras, dess relation till språkstörning samt vad läsning och språklig medvetenhet är. Boken tar även upp lärares pedagogiska planering och ger exempel på hur undervisningen kan utformas och anpassas för att inkludera elever med funktionsnedsättningar. Boken är uppdaterad i enlighet med aktuell forskning, skollagsändringar och läroplanen Lgr22.

Stämpel i pannan


Stämpel i pannan är en bok med målet att hjälpa människor med dyslexi. I boken finns personliga historier från författaren, fakta om dyslexi samt studietips för att underlätta skolgången för unga dyslektiker. Boken är skriven med kortare stycken, stor text, längre radavstånd och berättande bilder.

Lära barn att läsa


En bok som sammanfattar forskningen och vad vi vet om läsinlärning och läsutveckling, samt ger handfasta tips och råd på vägen

The dyslexic advantage


Med receptbelagda råd till föräldrar, lärare och dyslektiker ger den här boken ett komplett porträtt av dyslexi. Med stöd av vetenskap, intervjuer med dyslektiker och innovativa lärare visar författarna av boken hur de unika styrkorna hos personer med dyslexi kan tas till vara för att uppnå framgång hemma, i skolan och på jobbet.

The Bigger Picture Book of Amazing Dyslexics and the Jobs They Do


En vackert utformad bok full med foton och kloka ord från framgångsrika personer med dyslexi som arbetar inom, arkitektur, juridik, mode och många andra yrken.


Xtraordinary People Made By Dyslexia


Den här boken hjälper dig att förstå de extraordinära styrkorna som följer med dyslexi som syftar till att inspirera dig att hitta dina talanger och jaga dina drömmar.

Läromedel
Läromedel
Hjälpmedel
Hjälpmedel
Organisationer 
Organisationer 

Håll dig uppdaterad!

Följ oss på Instagram

@prinsparetsstiftelse