Forskningsöversikt: Dyslexi – Forskning och praxis i Sverige i en internationell kontext
Prinsparets Stiftelse presenterar i samarbete med KIND vid Karolinska Institutet en ny rapport: Dyslexi – Forskning och praxis i Sverige i en internationell kontext – en forskningsöverblick kring dyslexi som belyser viktiga utmaningar inom svensk skola, vård och arbetsliv.
Rapporten visar att mellan 5 och 10 procent av befolkningen beräknas ha dyslexi – ett livslångt tillstånd som kräver kontinuerliga insatser, från förskola till arbetsliv. Dyslexi är ett utvecklingsrelaterat tillstånd som påverkar individens förmåga att avkoda och stava ord.
– Vi vill att rapporten bidrar till ökad kunskap om dyslexi och ökade möjligheter för alla barn att nå sin fulla potential, och vi kommer arbeta målmedvetet för att nå så många som möjligt, säger Helene Öberg, Generalsekreterare hos Prinsparets stiftelse
– Dyslexi är ett relativt vanligt förekommande utvecklingsrelaterat tillstånd som med rätt stöd och bemötande från samhället inte behöver leda till socialt lidande eller utanförskap, säger Sven Bölte, Professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap vid Karolinska Institutet, föreståndare för KIND samt forskningsledare i projektet.
Bland rapportens viktigaste slutsatser:
- Tidiga insatser är avgörande. Förskolan har en nyckelroll i att främja barns språkutveckling, vilket i sin tur utgör grunden för läs- och skrivförmågan.
- Evidensbaserad läsundervisning saknas ofta i svensk skola. Rapporten efterlyser strukturerad fonemisk träning (phonics), särskilt i tidig ålder.
- Assistiv teknik (AT) är avgörande. Rätt stöd och tekniska hjälpmedel kan vara avgörande för att elever med dyslexi ska nå sin fulla potential, särskilt i högre årskurser då kraven på att ”läsa för att lära” ökar.
- Dyslexi samexisterar ofta med andra svårigheter. ADHD, språkstörning och dyskalkyli är vanliga samförekommande tillstånd – vilket kräver en helhetssyn i stödinsatserna.
- Fokus på styrkor. Rapporten uppmuntrar till att även lyfta individers styrkor vid dyslexi – ett perspektiv som inspirerats av neurodiversitetsrörelsen.
Rapporten är ett kunskapsunderlag för beslutsfattare, pedagoger, vårdgivare och arbetsgivare som vill verka för ett mer inkluderande samhälle – där alla barn och unga får möjligheten att vara sig själva!